DET SØDE DAGPENGELIV

_MG_8633 copy
{Alle billeder i dette indlæg er fotograferet og redigeret af Malene Nelting. Find hende på Facebook her, og på Instagram her}

I sidste uge havde jeg en aftale med Malene. Malene er hånden bag alle billederne i dette indlæg. Er de ikke fine?
Hun har både taget billeder og redigeret. Derfor er billederne også lidt anderledes, end dem jeg selv plejer at lægge op. Men forandring fryder ikk’? Alle billederne er taget på Den Lille Smalle i Odense i Odense, Vestergade 5. Læs mit indlæg om caféen her. 

Disse billeder visualiserer fint, hvordan mine dage bliver brugt i øjeblikket. Jeg er gået på dagpenge, og det er the shit! Jeg holder fri hele tiden, jeg sidder på café hver dag, og jeg skal aldrig mere gå i skole. Alle mine bekymringer er borte.

Troede I på det?
De folk, der mener at dagpengelivet er sødt, de skulle have et spark bagi. For jovist; jeg har “fri” hver dag. Men “fri” indebærer en masse forpligtelser, ansvar og næsten endnu flere bekymringer end før jeg blev færdig med min uddannelse.

Nu lyder det som om, jeg brokker mig. Det gør jeg også. Men det må ikke misforstås. For jeg er dybt taknemmelig for, at jeg lever i et land, i et samfund, hvor jeg har kunne vælge at gøre lige, hvad jeg vil med mit liv. Der var frit valg på praktisk taget alle hylder for mig. Og her på den anden side af endt uddannelse kan jeg se tilbage og være glad. Glad for min uddannelse. Glad for mit valg. Og ikke mindst være glad NU for et system, der muliggør, at jeg får dagpenge, og ikke skal bekymre mig om manglende indtægt her imens jeg søger efter arbejde.

_MG_8737 copy _MG_8641 copy

Nuvel – jeg betaler også mit til systemet. Siden jeg var 13 år, og måtte besidde mit første job. Som kuglepenssamler. På akkord. I kid you not. Jeg samlede kuglepenne. Jeps. Det var pisse hårdt. Og mine forældre hjalp mig tit. Timelønnen var ussel medmindre man var mutant, og havde fire ekstra arme til at samle kuglepenene. Jeg har ikke ikke været i job siden da. Ved siden af mine studier har jeg altid holdt mig beskæftiget med arbejde.

I dag er første gang i 13 år, hvor jeg ikke har et job. Det er fandme mærkeligt. Det er SLET ikke det søde dagpengeliv. For det IKKE at have et job bliver en stor del af din identitet. Jo jo, “hvor længe var det nu lige du har været ledig? – tænker du sikkert. Kun lige knapt tre uger. De er på én og samme tid gået SÅ hurtigt og SÅ langsomt. Der er sket så mange nye ting, og samtidig er der ikke sket en skid.

_MG_8742 copy _MG_8660 copy

Den første uge gik med at fatte, at jeg nu var færdig. Havde en titel. Cand.mag. designleder skulle du undre dig.
Samtidig gik tiden med at gøre alting rigtigt i dagpengeverdenen. For der kan man nemt komme til at snuble og falde over regler, normer, huske dette og hint.

Jeg havde mit første CV-møde i fredags hos min a-kasse. Det er en sød a-kasse jeg har, og på den led har jeg et sødt dagpengeliv. På alle andre leder – not so much. Jeg ved heller ikke om folk tror, at de dersens jobs vokser på træerne? Det gør de sgu ikke skulle jeg hilse at sige!

Men igen. Det er ikke for at brokke mig. Folk skal bare ikke tro, at det at være på dagpenge er fryd og gammen. Der er SÅ mange regler, der konstant skal tages højde for. Med grunde sikkert! For vi skal jo helst have job hurtigst muligt. Gerne inden vi overhovedet er færdige med vores uddannelse. Jeg forstår det ikke. Jeg har knapt nok forstået, at jeg ikke længere er studerende. At jeg gjorde det! Alle de års skolegang. Folkeskole. Gymnasie. Universitet. Kandidatgrad! Det er for vildt! Og det er jeg først lige ved at opbygge en forståelse og ikke mindst stolthed for og af.

_MG_8670 copy_MG_8749 copy

Jeg lagde mig endda syg en uge efter vi var færdige med speciale og endeligt forsvar. Der røg lige fem dage på langs, hvor det eneste jeg kunne overskue var, hvad den næste film i flimmerkassen skulle være.

Nu går tiden med at finde jobopslag. Sende ansøgninger. Opdatere LinkedIn. Finde ud af, hvordan jeg begår mig i arbejdsløsheden. Det er en helt anden snak, hvor meget ens arbejde betyder for ens identitet. Hvad man laver til daglig er åbenbart en stor og vigtig indikator for, hvem man er. Ens arbejde er ikke kun længere noget man laver; det er noget man er. Men hvad er jeg? Det bruger jeg tiden på at finde ud af i øjeblikket.

Og indimellem det, bruger jeg tiden på at være. Bare være. Gå en tur med hundene. Kramme på Casper. Ringe til mine forældre midt på dagen. Lave lernot kidding you. Sidde på caféer eller studenterhuset i Odense og skrive. Skrive ansøgninger. Skrive blog. Reflektere. Det tror jeg tiden er til nu.

Dagpengelivet er formentlig, hvad man gør det til. Lige nu prøver jeg at gøre det spændende. Udbytterigt. Jeg melder mig til relevante kurser. Opsøger oplevelser, der kan give mig relevant erfaring. Måske det lidt er Det Søde Dagpengeliv.

_MG_8686 copy_MG_8755 copy _MG_8699 copy

Jeg ser i hvert fald fremad. Men lige nu er første gang i hele mit liv, hvor jeg ikke skal sætte en alarm hver morgen. Og det skal også værdsættes. Lige nu er tiden, hvor jeg kan nyde at bruge lang tid på en ansøgning. Nusse om det. Planlægge mine dage efter forgodtbefindende. Det nyder jeg også. Jeg tror, at jeg er kommet frem til, at der nemlig er både gode og dårlige sider ved dagpengelivet. Det er ikke lutter lagkage, men det er heldigvis heller ikke kun lort. Og sådan er det vel med meget i livet?

Er der nogen derude, der har erfaring med at være på dagpenge? Måske du sidder inde med gode råd?
_MG_8752 copy_MG_8722 copy

Alle billeder er som skrevet taget af Malene Nelting. Hun kan kontaktes både på Facebook og Instagram – hvor du også kan se hendes fine billeder. 

4 replies
 1. Lisbeth
  Lisbeth says:

  Hvor er det bare nogle utroligt fine og stemningsfulde billeder – skud ud til Malene, og til den fine model 😉

  Det er så skørt det der med “at være færdig”. Helt ærligt, det er stort set den eneste vi tænker på, mens vi er studerende, am I right? For mit vedkommende er det i hvert fald. Jeg glæder mig sååååå meget. Og jeg har minimum 2,5 år endnu! Men samtidig er jeg også rædselslagen for det, for det er jo i og for sig det eneste jeg rent faktisk ved, hvordan man gør, det der med at gå i skole. Det har jeg sgu gjort i mange år efterhånden!
  Jeg ønsker dig ALT muligt held og lykke med jobjagten. Det kan sgu ikke være sjovt at rende rundt og vente, men forhåbentligt bliver jagten ikke alt for langvarig 🙂

  // http://www.moonlitmadness.dk

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   TAK søde Lisbeth! Hun er altså dygtig Malene. Også til redigering.

   Haha det er rigtigt. De sidste fem år har været det samme for mit vedkommende; “Hvornår er jeg færdiiiiig?!”.

   Jeg glemte bare lige den del i udregningen, at jeg jo så skal lave noget andet end at studere haha. Og nu har jeg nemlig gået i skole hele mit liv praktisk taget. Hvad så nu?

   Jeg er sikker på, at jeg ikke stopper med at lære og udvikle mig, nu gælder det bare under andre præmisser. Dem glæder jeg mig nu også til at lære.

   Og TUSIND tak! Jeg nyder tiden og øver mig i at være til lige NU.

   Reply
 2. Alexandra
  Alexandra says:

  Hej Jeanette.
  “Nå, du ligger bare på sofaen hele dagen hva?” Sådan lød min onkels reaktion i fredags på, at jeg ikke har et job efter endt uddannelse.. Hurraa…
  Dagpengelivet er da en dans på roser! 😉 Ej. Jeg er lige blevet færdig som cand. mag i Kultur og Formidling fra SDU, og dermed officielt ledig pr. 1/1 2016! Det er sgu mærkeligt, efter at have arbejdet ALTID! Nu går alle jeg kender på arbejde eller i skole, og jeg. Ja jeg forsøger at blive til noget 🙂 Det er kæmpe hårdt og jeg har virkelig mine nedtursdage, hvor alt ser sort ud (gør det selvfølgelig kun i mit hoved)
  Jeg vil prøve at gøre som dig. Tage ja-hatten på og faktisk bruge min tid på, at finde ud af hvilket slags arbejde jeg egentlig gerne vil have, trække vejret, deltage i interessante kurser og få fyldt noget benzin på mig selv. Og så være en nærværende veninde, datter og kæreste. God knows, det var jeg ikke i min speciale-periode! 🙂

  Jeg glæder mig til at følge med i din proces, jeg er sikker på du nok skal få den vendt til noget spændende..

  Kh. Alexandra

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Hej Alexandra 🙂 Tusind tak for din kommentar!

   Og stort tillykke med din flotte titel! Er det i Odense du er blevet færdig?

   Haha “Ja onkel, jeg laver da ikke andet!”. Jeg får også mange spørgsmål om jeg så ikke har et job nu? “Øhh nej jeg er LIGE blevet færdig.” Jeg er nu sikker på, at de mener det godt, men det er da ingen dans på roser at være på dagpenge. Der er mange forventninger både fra andre og én selv om, at man finder job næsten dagen inden man blev færdig med uddannelse.

   Jeg er endnu et sted, hvor jeg ikke rigtig har forstået, at jeg er færdig og skal være “voksen” med voksenjob og alt muligt. Det jeg glæder mig mest til, er at have fri i weekenden, hvor der har jeg altid haft studiejob haha!

   Jeg har virkelig også været fraværende hjemmefra i min specialeperiode, så lige nu bliver tiden også brugt på at tanke op på familie- og kæreste- (og mig)tid igen.

   Og tusind tak! Det lyder også som om, at du gør dig nogle gode og sunde refleksioner omkring livet lige nu. Rigtig meget held og lykke din vej!
   Jeg bliver så glad, når I derude selv

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *