Sådan ser du, om din blogger køber følgere på Instagram

Snyd, humbug og Instagram

Jeg har været harm over det her i lang tid efterhånden. Jeg har bare ikke vidst, om det var noget, jeg ville begynde at beskæftige mig med. For det er et ømtåleligt emne det her. Emnet, der drejer sig om, at nogle bloggere, instagrammere, influenter, kald os, hvad du vil, køber sig til deres følgere. Men nu kan jeg ikke bare sidde længere og se på, at folk på Instagram snyder på den måde.

Jo jo det kan jeg selvfølgelig være ligeglad med. Og kan man overhovedet snyde på Instagram? Et af de mest overfladiske medier vi bruger. Men man kan godt snyde på Instagram. Man kan snyde sig til flere følgere, mere opmærksomhed og flere kommentarer.

Har du nogensinde undret dig over, at nogle bloggere lige pludselig har fået mange følgere på Instagram? At de fra den ene dag til den anden er blevet vildt populære?

For hvad er tricket? Hvad gør de siden, de lige pludselig går fra 200 til 10.000 følgere?

Er de virkelig så populære?

Nej. Det er de ikke. Men de har gravet i pengepungen, og så har de ellers købt sig til flere følgere. Snyd.

“Gør folk virkelig sådan noget?!!”

Ohh yeah det gør folk. Nogle folk i hvert fald. Og det er SÅ nederen for alle os andre, der ikke køber os til følger. Det er ret nederen af flere årsager.

Det er for det første virkelig dumt at købe sig til fiktive følgere. For de følgere man køber, de ER fiktive. Det er programmer, der laver fiktive profiler. En slags robotter. Men de gør ikke noget. For det er robotter. Det eneste de gør, er at få følgertallet til at stige. Men det er en illusion, for det er ikke ægte mennesker. På nogen måde.

Sådan spotter du en fake profil

Der er forskellige måder at se, om en profil er fake på. Det er endda ganske nemt at se, om en profil er fake.

En fake profil er ofte en lukket/privat profil. Det vil sige, at du ikke kan se nogen billeder. Grunden til dette er ofte, at der ingen billeder er at vise, for en robot lægger ikke billeder op.
Hvis profilen er offentlig, vil den ofte have meget få eller ingen billeder. Igen – det er fordi det er en robot. De billeder, der er lagt op, er billeder, robotten har hugget fra andre.
En fake profil følger ofte rigtig mange andre mennesker. Nogle gange hundrede, nogle gange tusinde. Det er der som sådan ikke noget i vejen for. Men en fake profil har næsten aldrig nogle følgere. Så hvis der er en ubalance i, hvor mange andre profilen følger, og hvor mange følgere profilen har, så kan det være en indikator for, at det er en fake profil.
En fake profil er også ofte en profil fra udlandet, og profilteksten er minimal eller ikke eksisterende.

Sådan spotter du, om din blogger har købt sig til fake følgere

Selvom det måske ikke umiddelbart kan ses, om folk på Instagram køber sig til flere (fake) følgere, så er der nogle ret distinkte tegn, du kan kigge efter.

Ofte får den pågældende profil mange følgere over meget kort tid. Enten over nogle dage, eller uger. Med det sagt, så kan dette sagtens ske, uden at følgerne er fake eller købte. Det kan være profilen har fået et shout-out af en stor profil, eller er blevet delt nogle steder med mange følgere, som får øjnene op for profilen. Men det kan også være, at vedkommende har købt sig til disse følgere.

Her kan du gå ind og se på profilens følgere. For du har lige lært at spotte en fake profil. Så nu kan du scrolle ned og spotte, om der er nogle profiler imellem, som f.eks. er udenlandske eller falder ud fra de andre profiler. Ofte vil disse fake profiler klumpe sig sammen på listen, så er det ret nemme at spotte. Selvfølgelig kan en profil have fake følgere eller robotfølgere uden at have købt sig til dem. For nogle fake profiler følger bare automatisk andre profiler, og det kan ingen garantere sig imod. Men hvis der er mange af den slags profiler, jeg har beskrevet i sidste afsnit, så er de nok købte.

Slutteligt kan du se, om antallet af følgere stemmer overens med antallet af likes på vedkommendes billeder. Det passer ikke sammen, hvis en profil har 8000 følgere, men kun får mellem 100-200 likes pr. billede. Der er noget, der ikke hænger sammen så. En profil med 8000 følgere, der er ægte, vil formentlig og logisk have nogle flere likes pr. billede. Selvfølgelig kan antallet af likes pr. billede variere. Nogle motiver er mere populære end andre. Men hvis alle 8000 følgere er ægte, så vil der også være eksponentielt antal likes pr. billede.

Hvorfor er det her overhovedet vigtigt for mig?

Ja jeg ved ikke, om det her emne er vigtigt for dig. Men du er alligevel nået så langt i teksten, så må et eller andet må da trække i dig?

I virkeligheden er det her emne måske langt mere interessant for mig end for mig. For jeg ER blogger, jeg ER en “instagrammer” og jeg deler ting på sociale medier til inspiration for andre.

Men måske er det alligevel ret spændende for dig at få lidt mere info omkring dette emne. Måske deler jeg lidt info omkring det, fordi jeg synes, at emnet skal belyses for dig, der følger med derude. Så du ved, hvad du egentlig følger med i. Så du ved, om de mennesker du følger med hos, og måske selv finder inspiration fra, køber sig til følgere. Hvad du så vil gøre med den info, er op til dig.

Jeg synes, at det er snyd at købe sig til følgere på Instagram. Jeg forstår ikke, hvad man vil have ud af det. I bund og grund snyder de mennesker, der gør det, kun sig selv. De snyder sig til en illusion, både for dem selv og for os andre om, at de har mere succes, end de i grunden har. At de har flere følgere, end de i virkeligheden har.

På en måde synes jeg, at bringe det her emne op er enormt overfladisk. Samtidig synes jeg, det er en interessant tendens, at folk køber sig til følgere på Instagram.  Det siger noget om, at det åbenbart er utrolig vigtigt for nogle mennesker, at det ser ud som om, de er enormt populære på sociale medier.

Hvad tænker du om emnet og det her med, at man køber sig til flere følgere på Instagram?

3 replies
 1. Kristina Sindberg
  Kristina Sindberg says:

  Hej Jeanette.
  Fedt indlæg. Jeg har selv gået med nøjagtig de samme tanker. Det gør åbenbart nogle helt euforiske at have mange følgere. For mig er Instagram en legeplads og et sted, hvor jeg inspireres. Det bliver jeg ikke af disse fake profiler eller af dem der gerne vil sælge flere følgere og lægger en kommentar til mine billeder om dette.

  Jeg har nogle gange ikke kunnet dy mig for at se på disse profiler med flere tusind følgere og som til trods for dette har 20 likes på et billede. Det siger bare ALT. Snyd og humbug. Men der ligger jo nok en del forretning for de firmaer, som udbyder dette og hvis Instagram vil dette til livs, tja… Så havde de nok et værktøj til det. Så enig kig jer for, det gør jeg. Har ikke så mange følgere, men de er trods alt af den ægte slags.

  Tak Jeanette for at sætte ord på dette issue.

  Kh og god weekend fra Kristina

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Hej Kristina,

   Det er nemlig en stor forretning for de virksomheder, der tilbyder disse fakeprofiler. Instagram rydder også ofte op i fakeprofiler og sletter dem. Og så kan de mennesker, der har købt sig til fake profiler få en lang næse, når flere hundrede eller tusinde af deres følgere forsvinder fra den ene time til den anden. Men hvad der kommer let, går let formoder jeg.

   Jeg synes også Instagram er en visuel legeplads, og jeg forstår slet ikke de mennesker, der “leger” på den måde. Men det må de nu selv ligge at rode med. Jeg ser mig fri for den slags, og holder min profil fri også.

   Rigtig god weekend til dig

   Klem J

   Reply
 2. C and the City
  C and the City says:

  Der kan altså også være en anden forklaring på “Mange følgere, knapt så mange likes’ elementet, nemlig at de falske profiler også er sat op til at følge andre profiler, især “rigtige ” mennesker.

  Jeg kan sagtens svinge 3-400 følgere på en dag (når det er værst) og ellers om ugen, fordi de følger en og så derefter bliver luget ud. Eller jeg selv opdager det og sletter i vildskab.
  Man behøver ikke købe sig til det.

  Og det er et ret stort arbejde hele tiden at luge ud i fakerne, men hellere det end at pludselig svinge med 1000 følgere. Ser jo bizart ud. I det hele taget er jeg voldsom træt at fakeprofilerne!

  Derudover er der mange, der har en profil og følger en, men aldrig liker noget som helst. Det giver også en ret stor forskel på følgere og likes

  Med andre ord: Det behøver altså ikke være købte likes. Der er et par andre forklaringer også 🙂

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *