Mine overordnede tips til Marakkech

Marokko. Destinationernes destination. Sådan føles det for tiden. Alle rejser til det eksotiske, varme land, hvor keramikken er farverig, maden er anderledes og kulturen berigende.

Jeg vil gerne tilbage igen. Det er otte måneder siden, jeg var afsted. Jeg valgte at tilbringe 14 dage under heftigt varme himmelstrøg helt alene.

Jeg har et indlæg parat omkring min oplevelse ved at rejse solo. Det er ikke noget, jeg havde prøvet før, men klart noget jeg kan anbefale. Jeg vil også meget gerne rejse alene igen. Jeg skal bare lige finde ud af hvortil og hvornår.

I dag vil jeg dele nogle overordnede tips og gode råd til Marrakech. Mine tips er helt sikkert præget af, at jeg rejste alene, men de er formentlig også brugbare, selvom du har andre med på din rejse. Jeg tipper både ret lavpraktisk om nogle ting, jeg synes havde været rare at vide, inden jeg tog afsted – og om nogle ting, der er mere meta i sin form. Senere kommer der et indlæg om et par af de steder, jeg var mest begejstret for at have besøgt. Både for at spise og for at opleve. Men for nu – gode råd!

 1. Inden du lander er det en god ide at have styr på, hvordan du kommer fra lufthavnen til byen. Jeg havde booket en riad i Medinaen, og jeg anede ikke rigtig, hvordan det var nemmest at komme derhen. Jeg havde læst noget om busser og offentlig transport, men helt ærligt så orkede jeg ikke at bakse med busser efter min lange rejse. Jeg valgte derfor en af de taxaer, der holder i hobetal foran lufthavnen. Du skal ikke betale meget mere end 100 dirham for en taxa ind til Medinaen. Jeg betalte selv 150 dirham den ene vej, indtil jeg lærte taksterne at kende. Og de vil gerne presse prisen op!
 2. Hvis du tager en taxa, så sørg for enten at kende den eksakte adresse på dit riad eller hotel, eller find en lidt større plads i nærheden, hvor du kan blive sat af og evt. blive hentet af din vært/hotelpersonale. Sørg for at have styr på det her INDEN du lander. Jeg endte med at stå mega forvirret på en “plads” tæt på  mit riad uden nogen som helst form for kommunikationsmulighed og vente på min vært fra mit riad. Det var ikke en fed situation at stå der helt alene et sted, jeg aldrig nogensinde havde set før. Et kort øjeblik troede jeg faktisk bare, at taxachaufføren havde sat mig af, fordi han ikke orkede at høre på mig længere. Heldigvis hentede min vært mig kort tid efter, og jeg fandt hurtigt ud af, hvad pladsen hed og hvordan jeg kunne komme frem og tilbage derfra.
 3. Lad være med at gå rundt med din telefon og Google-maps fremme. Folk spotter lynhurtigt, at du leder efter vej og de vil meget gerne “hjælpe” dig. Ofte med det resultat, at du ender et helt forkert sted, og skal betale dig fra at finde vej igen. Eller at du ender inde i en butik, hvor den hjælpsomme sjæl, gerne vil sælge dig hint og dette.  Jeg fandt kun min telefon frem, hvis jeg skulle tage et billede eller to eller, hvis jeg var helt lost på min vej. Evt. gå ind i en kiosk og kig på din telefon, mens du køber noget at drikke.


 4. Hvis du vælger ikke at købe et taletidskort med internetadgang, så sørg for at downloade kort på Google-maps, når du er på wifi. Det virker skidesmart og jeg brugte det meget. Jeg valgte nemlig at “slukke min telefon”, når jeg ikke var på mit riad. Det gav mig en frihed, at jeg ikke skulle konfronteres med, hvad der skete derhjemme hele tiden. Jeg nød mine ture udenfor riaden meget mere, fordi jeg ikke konstant kiggede på min telefon.
 5. Find evt. et fast rute fra dit riad/hotel til Djema El-fna. Det er den store plads, som alle snakker om. Det er også Djema El-fna de lokale meget gerne vil guide dig vej til. Når du er på pladsen, kan du meget nemmere finde rundt derfra. Hvis du farer vild, så gå ind i butikkerne og spørg om vej. De har mindre tendens til at ville opkræve overnaturligt mange penge for at lede dig på rette vej igen.
 6. Hæv dirham i hæveautomaterne. Det er en god ide at have lidt dirham på lommen fra lufthavnen, men tjek lige kursen derinde, for den kan være sindsyg høj. Så hellere bare veksle lidt i lufthavnen og find en hæveautomat i byen. Der ligger flere tæt på Djema El-fnja.
 7. Husk at du helst ikke skal drikke vandet fra vandhanen. Den smager i hvert fald mega meget af svømmehallen fra min barndomssvømmetimer. Not good. Not good at all. Jeg børstede fint tænder i det. Der er jeg ikke så sart. Men evt. hav en vandflaske til at stå på badeværelset. Det havde jeg, så jeg kunne skylde min tandbørste i “rent” vand.
 8. Apropos vand; husk at drikke massevis af det. Jeg havde ikke køleskab på mit værelse, men køkkenet i mit riad var til fri benyttelse – herunder også køleskabet. Jeg købte store dunke vand – fem liter mindst – til at have stående i køleskabet. Tro mig – jeg drak i hver fald tre liter om dagen, hvis ikke mere. Jeg var også afsted da temperaturen var omkring mellem 30-35 grader og de sidste par dage sneg den sig op på de 45ish. Det var varmt, og det er vigtigt at huske det kolde vand. Især fordi det bliver varmt lynhurtigt. Hav gerne mindre flasker med dig, når du skal ud. Gerne to halvliters – dem når du hurtigt at drikke, hvis du slendrer rundt ligesom jeg. Du kan selvfølgelig også købe vand i de fleste kiosker på din vej, men det er rart at have med sig.
 9. Hvis du ryger, hvilket du selvfølgelig ikke gør!, men hvis du gør, så kan du kun købe cigaretter enten i meget store supermarkeder, hvilket der ikke som sådan findes nogen af i Medinaen, eller i særlige kiosker, der har tilladelse til at sælge cigaretter. Det er nemlig ikke alle steder, de må det. Du kan kende den særlige slags kiosk på et skilt de har hængende ude foran. Det har et symbol med tre cirkler sat sammen.
 10. Og lad lige være med at gå rundt og ryge alt for meget på åben gade. Det er ikke pænt – slet ikke hvis du er kvinde. Og sådan er det bare.

 11. Husk at dække skuldre (evt. albuer) og knæ til, når du er ude af din riad. Marokko er et muslimsk land, og mange kvinder går også med slør. Det er dog ikke alle, og især mange unge kvinder går uden slør. Og det er ikke ford du skal have slør på, men af respekt er det en fin markering at dække sig lidt til. Skik følge eller land fly. Derfor havde jeg altid enten t-shirt eller langærmet på og en lang nederdel eller lange, løse bukser. Det er simpelthen bare god stil IMO. Det gør i øvrigt også, at du ikke får giga lange blikke med på din vej. Vi ville sgu også kigge langt, hvis der gik en mand forbi på gaden med røven bar, og det er altså næsten samme princip i Marrakech med tynde skulderstroppe og små shorts. Det er ikke fordi, du bliver antastet i den mundering, men du bliver altså gloet på, fordi kulturen ikke er vant til den slags outfit. Igen af ren respekt for det land du besøger, så dæk dig til. Så er det jo heller ikke værre.
 12. Det var i øvrigt heller ikke noget problem for mig at gå rundt alene. Selvfølgelig blev jeg kigget lidt på, men jeg er også næsten gennemsigtig og skiller mig ud fra folkemængden. Jeg følte mig aldrig utryg, og de fleste mennesker jeg mødte på min vej havde gode intentioner. Det handler også om, ikke at være en idiot, hvis du rejser alene. Som jeg sagde til min familie inden jeg tog afsted “det jo ikke fordi jeg kigger ned af en mørk gyde om aftenen og tænker, nææ dét er da en god ide at gå derned!”. Hav din fornuft og logik med dig, og du kan fint begå dig alene.
 13. Far vild i souken. Du finder altid ud igen. Souken er Marrekechs svar på… Ja jeg ved det ikke helt. Et loppemarked gone crazy. Det er fyldt med alskens små bode, der sælger alt mellem himmel og jord. Det er for det meste det fine keramik, du sikkert har set på Instagram flere steder. Store flotte tæpper og pudebetræk, messinglamper, sko i massevis, smukke lædertasker, krydderier og taginer. Og prut for Guds skyld om prisen i souken! Hvor meget du prutter, afhænger lidt af dit krejlergen og samvittighed. Ofte syntes jeg, at priserne var så lave, at jeg næsten ikke pruttede om prisen. De sidste tre dage gik jeg dem virkelig til stålet, men jeg ved alligevel, at jeg sagtens kunne have fået tingene med hjem billigere. Det handler også om, at både du og den handlende får en god pris og ikke mindst en god oplevelse. Vær heller ikke bange, hvis de byder på te inden, under eller efter handlen. Deres myntete er tradition at drikke, så tag endelig imod den.
 14. Køb mad fra gadeboder. Jeg elskede at købe alt muligt mærkeligt mad til frokost, og det er virkelig billigt. Det kan generelt anbefales at købe mad fra gaden – jeg savner deres store, friske og virkelig saftige ferskner. Du ved – dem med pels. Jeg havde dem liggende i køleskabet og spiste ofte en eller to når jeg stod op. Et kg kostede om omegnen af 12 kroner. Billigt, billigt!
 15. Det frister at handle en masse i souken allerede de første dage. Men vent lidt til du har været der et par gange og måske vænnet dig til stemningen derinde. Jeg købte næsten alle de ting, jeg havde med hjem de sidste par dage på min rejse. Så fylder det heller ikke på dit værelse.
 16. Det er de færreste steder, de serverer alkohol om aftenen. Der skal du gerne ind til den nye bydel. Man kan heller ikke købe alkohol alle steder, og deres afdelinger med alkohol lukker tidligere end resten af butikken. Jeg købte af to omgange lidt forskellige øl og vine, som jeg nød om aftenen på tagterrassen.
 17. Smil, vær høflig, men bestemt. Især overfor gadehandlerne, der konstant prøver at råbe dig op. Sig nej tak med et smil. Jeg lærte et par arabiske og franske gloser. Fransk er mange steder i Marokko deres 2. sprog, ligesom vi har engelsk. Du kommer langt, hvis du kan lidt af begge sprog og selvfølgelig også engelsk. De forstår engelsk de fleste steder og mange taler også gebrokkent engelsk.

Det var vist mere end rigeligt med tips til Marokko og Marrakech for nu. Jeg har, som skrevet, et indlæg i ærmet parat med de steder, jeg helt sikkert gerne vil opleve igen, når jeg en dag skal tilbage til Marrakech. For det skal jeg bestemt.

Har du selv nogle tips til byen eller drømmer om at opleve det farverige land?

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *