LYSENDE DESIGN

tomdixonVia min uddannelse (jeg har en BA med tilvalg i designkultur og er på mit 3. semester på min kandidat design management), er jeg ganske interesseret både fagligt og personligt i…. Ja du gættede det nok! Design. “Design” er en meget subjektiv betegnelse, og hvordan man bruger begrebet/termet, er derfor også meget subjektivt. I dette indlæg vil jeg dog fokusere på produktdesign, og hvad dette bl.a. betyder for mig.

Du kender formentlig til Tom Dixons lysestage “Etch”. Designeren bag, Tom Dixon, startede produktion under navnet Tom Dixon i 2002. I 1987 tegner han bl.a. S Chair der bliver så stor en succes, at den er med til at hans produkter bliver udstillet på MoMa. Dixon startede egentlig hans karriere indenfor design, da han begyndte at smede avanceret dele til hans motorcykler. Det er bl.a. også hans kompetencer indenfor netop dette område, han benytter i mange af hans produkter fra linjen med “Gifts And Accessories”, der blev lanceret i 2012. Det er denne linje af små ting og accessories, at lysetstagen Etch hører under.

Produktionen af Etch lysestagen er ret speciel. Stagen er udgjort af tynde metalplader med et mønster i dem. Dette mønster bliver fremstillet via metoden chemical etching. Mønstret bliver altså dannet ved, at noget af metallet bliver ætset væk. Mønstret giver et utrolig smukt lys fra den levende flamme, og dette er bl.a. det unikke ved denne smukke og enkle men komplekse lysestage.

Men, for ja der kommer et men. Stagen koster den nette sum af 499,95 kr. For nogle sammensatte metalplader med huller i. Er det en fair pris? Der er jo lagt mange tanker bag, mange ressourcer og den er designet med både form og funktion in mente. Men 500 bobs. Vil du give det? Det kan umuligt være materiale eller ren timeløn man betaler med en sådan pris. Men hvad betaler man egentlig så for?

Grunden til mine tanker omkring dette, kommer egentlig fra en helt anden lysestage. Og dog. For Søstrene Grene, som de sidste par år virkelig er kommet med på nye trends og tendenser indenfor interiør, har nemlig lavet en lysestage, der pudsigt nok ligner Etch lysestagen ret meget. Søstrene Grenes version koster dog lige knapt 40 kr. Dvs. 8% af prisen for en Etch stage. Prisen er formentlig mere materialesvarende, og man får stadigvæk en lysestage. Men får man så mere?

Rigtig mange kender til Tom Dixons design; hans stil er unik og ofte genkendelig. Har du først én gang set en Etch stage, så er du aldrig igen i tvivl om, hvad det er eller hvem der står bag, hvis du ser den igen. Er det så dét man betaler for? Genkendeligheden? At du selv og andre mennesker ved, at lige netop denne stage koster 500 bobs? Eller betaler man for mere end blot dette? For der er unægtelig forskel i både udførelse, mønster og det generelle udseende på stagen hhv. fra Tom Dixon og Søstrene Grene.

Betaler man for kvalitet? Den følelse stagen giver en? Eller blot for det den reelt er; en kugle med huller, hvori du kan placere fyrfadslys? Og hvis det sidste gør sig gældende; hvorfor så ikke bare købe stagerne fra Søstrene Grene?

Er det okay af Søstrene Grene, at de vælger at producere en stage der minder så meget om Etch stagen? Er det godt, at der findes budgetvenlige versioner af dyre “design” produkter? Eller mister de billige versioner af sådanne produkter deres værdi i og med, at det netop ikke er de originale produkter?

Svarende på disse spørgsmål vil formentlig spænde vidt afhængigt af, hvem der besvarer dem. Men hvad mener du? Er Søstrene Grenes stager en direkte kopi af Tom Dixons Etch stage? Og vil du betale 500 kr for én lysestage – eller vil du hellere have knapt 13 lysestager fra Søstrene Grene til samme pris? Udover prisen, hvad er så forskellen for dig på disse to forskellige, men ens lysestager?

2 replies
 1. Liselotte / Everyday Couture
  Liselotte / Everyday Couture says:

  Jeg er så vild med Tom Dixons smukke ting, de oser virkelig af kvalitet og er så pæne.
  Der er INGEN tvivl om hvor Søsterne Grene og Jysk (De har lavet samme stage med stjerner) har fået deres inspiration fra.. Men en kopi vil jeg ikke kalde det, selvom de ligner hinanden meget.

  Tom Dixons er klart de lækreste – men 500 kr. for et stk. så er de hvertfald også betalt!

  / Liselotte

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Vidste faktisk ikke at Jysk også har lavet en lign. stage.
   Hvis ikke kopiering må det kaldes meget direkte inspiration. Det er hvert fald tydeligt, rent objektivt set, at formen er meget inspireret af Dixons. Søstrene Grenes version er også opbygget omkring kvadrater og heksagoner, fuldstændig som Dixons.

   Er helt enig med dig i, at Dixons helt bestemt er de lækreste! Både, hvad angår kvalitet og udseende, men de er, som du pointere, så helt bestemt betalt 🙂

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *