HJEMMELAVET FOCCACIA – PERFEKT SØNDAGSPROJEKT

I går lavede jeg foccacia brød. Det har jeg haft lyst til længe, da jeg hver eneste dag er ude og snuse til vores friske rosmarin i vores altankasse. Det er simpelthen SÅ lækkert, at kunne have krydderurter selv.

Det er et perfekt weekendprojekt, men nu er lørdagen ligesom gået. Så nu kan det blive dit søndagsprojekt. Det er super nemt, og det smager absolut fantastisk!

IMG_9990 IMG_0002 IMG_0004 IMG_0006


Jeg har fuldt lidt af denne opskrift. Men har suppleret selv. Min opskrift er derfor således:

Dej:
1 kg hvedemel
300 gram durummel
1 liter lunket vand
50 gram gær
2 spsk. flagesalt (jeg asede flere forretninger rundt efter flagesalt, men lidt grovere salt kan altså også bruges. Bare ikke fint salt!)

Gæren smuldres i det lunkne vand, og så blandes hele molevitten ellers sammen. Jeg er heldig at have en (gammel, men funktionsdygtigt) bagemaskine, for det bedste er altså, hvis dejen bliver blandet stille og roligt i ca. 30 min. Alt den æltning skulle eftersigende være rigtig godt for dejen, og gøre at den hæver flot på trods, at det er en lind dej. For dejen skal nemlig snildt kunne hældes ud af skålen, og skal altså IKKE se ud som en normal brøddej. Har du ikke en bagemaskine kan du med fordel bruge kødkrogene på en håndmikser, og for håndmikserens skyld måske nøjes med at ælte halvdelen af tiden.

Når dejen er æltet skal den hvile i skålen for at hæve i ca. 30 min. Herefter hældes den i en bradepande.

Jeg brugte en almindelig bradepande til at bage dejen i. Panden sprøjtede jeg med bageolie inden, så brødet let ville give slip. Nu skal dejen igen hæve 30 min. Herefter kan du gå amok i toppings!

Topping:
Jeg elsker rosmarin, så det bruger jeg med løs hånd. Det trykkes let ned i dejen.
Ost efter præferencer – jeg brugte en helt almindelig skæreost skåret i små tern. Disse trykkes godt ned i dejen.
Oliven. Efter en anbefaling fra min specialemakker købte jeg friske oliven på torvedag i dag, og disse måtte altså også i noget af dejen. Det var oliven i fennikellage og de smagte så godt! Jeg pillede stenene ud, og skar dem i mindre stykker og disse trykkes også godt ned i dejen.
Salt. Jeg skærer altså lidt ned på salten ifht. den opskrift jeg følger, og bruger kun knapt en spsk salt spredt ud over hele dejen. Salt er godt at bruge i mad, men det er altså ikke særlig sund. Så her spares lidt.
Olie. Foccacia fortener en rigtig god olivenolie. Men også her skærer jeg altså ned på mængderne. Jeg brugte ca 1/2 deciliter olie, der ligesom salten, skal spredes ud over dejen. Jeg brugte en bagepensel til at sprede olien ud over hele dejen, så den ikke ligger i små søer.

Bagetid: ca. 35 min ved 230 grader varmluft indtil overfladen er let gylden.

Brødet er lækkert til f.eks. en omgang italiensk pastaret, eller som sandwichbrød. Det er nu også ret lækkert bare at gå og nippe af i løbet af dagen. Indtil man skammer sig. For det er virkelig lækkert!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *