Denne plantebasere (!) og økologiske is må du prøve!

Jeg er normalt ikke sådan at imponere, hvad angår ‘smarte’ og trendy madvare. Det sidste stykke tid har der været mere og mere fokus på det at leve vegansk, vegetarisk eller plantebaseret. Meget af det forstår jeg udmærket grunden til. Bl.a. at det er sundere for miljøet at droppe kødet. Jeg ER dog en cheeseburgerdame, hvorfor et helt fravalg af kød (endnu) ikke er sket herhjemme.

Men vi reflekterer meget her i husstanden over, hvordan vores madvarer påvirker miljøet. Vi overvejer også meget, hvad vi kan gøre under vore daglige indkøb. Et lille skridt i den rigtige retning er lille, men dog værdsat i min verden.

Vi køber f.eks. ikke særlig tit indkøbsposer. Plastik er noget af det værste for miljøet (især havene), og jeg har ALTID en mulepose med ud at handle. Ofte har jeg en mulepose med også, når jeg er i tøjbutikker, og samler alle mine indkøb i én pose. Bliver jeg spurgt, om jeg vil have en pose med, siger jeg altid “nej tak“. Hvilket ikke er noget problem, hvis man har en mulepose med til ens indkøb.

Derudover spiser vi i forvejen meget grønt og frugt, så at have nogle dage i løbet af ugen uden kød, kan vi også gøre os i uden store problemer. Der findes mange lækre kødfri retter med masser smag, hvor man ikke sidder tilbage med en meeh følelse i maven efterfølgende. Til gengæld sidder jeg ofte med en god følelse i maven af tanken over alt det CO2, jeg lige har sparet miljøet for! Vidste I, at én oksebøf gennem produktion udskiller ligeså meget CO2 som 20 km i bil! Det sætter virkelig tankerne i gang angående vores CO2 aftryk.

Mit semisporadiske fravalg af kød er altså i høj grad baseret med omtanke på miljøet. Men vi spiser nu altså kød herhjemme. I alskens afskygninger.Og jeg skal ikke være herre over andres kostvalg, hvad end man lever vegansk, plantebaseret, vegetarisk eller har en kost, der stor grad består af animalske produkter. Who am I to judge. 

Odense Bloggers Jeanette Hardis vegansk is

Men indtil nu, har vi foretaget fravalg af kød og CO2, der har ligget lige til højrebenet, og meget uden at skulle give afkast på noget. Jeg mener; vi kan alle vist godt klare en dag om ugen uden indtag af kød oder was? Så sporadisk har vi en “vegetardag”, om man vil herhjemme. Vi er dog vist nok mere i retningen af begrebet ‘flexitar’. Her spiser man hovedsageligt vegetarisk (altså ingen animalske madvarer overhovedet), men har afstikkere og spiser lejlighedsvis animalske produkter. Vi er dog langt fra flexitarer herhjemme da jeg må tilstå, at vi altså spiser vor del kød, men vi tænker nu engang over vores CO2 aftryk, og hvordan vi kan nedjustere det bl.a. igennem vores valg af kost.

Det var først, da jeg så denne fine is fra Naturli’, at tankerne omkring en kødfri kost, og hvad det gør ved miljøet, virkelig kom i omdrejninger. For helt at leve uden animalske madvarer ser jeg ikke ske i den nærmeste fremtid. Altså uden ost, æg etc. Jeg vil dog hellere end gerne suge til mig af inspiration til lækre salater og madvalg, der er baseret på veganske madvarer. Særligt fordi maden ofte er super lækker og indbydende!

IMG_4687

Som denne is, der er 100% plantebaseret! Det faldt jeg fuldstændig for, og at den tilmed var økologisk scorede den altså kun bonuspoint for. Det var faktisk Casper, der faldt over dem i vores lokale Netto, og brugte dem som fyld i smore’s til hans fødselsdag her. Det var genialt at bruge disse is som indhold, og siden da har jeg slet ikke kunne droppe tanken om at bruge dem i vafler!

Jeg har set (og smagt!) to smage; hindbær og blåbær. Mine smagsløg foretrækker hindbærudgaven, men blåbær lader sig heller ikke holde tilbage. Konsistensen er en blanding mellem flødeis og sorbet, hah! Tættere på en beskrivelse kommer vi nok ikke uden, I selv skal have syn for sagen.

IMG_4688

IMG_4703

IMG_4710

Udover at være plantebaseret og økologiske har isene en masse andre fancy mærkater på sig, OG så er de faktisk forholdsvis sunde uden et alt for højt indhold af sukker. Hvilket, faste læsere vil vide, er noget vi også har i tankerne i vores daglige kost herhjemme.

Prøv dem og lad mig endelig vide, om de falder i god jord. (Jeg gider ikke høre, hvis I ikke kan li’ dem æv bæv..!).

Jeg fusionerede isen i denne omgang med netop vafler, friske blåbær og en chokolade med salted caramel stykker i sig. Sluurp! Mine tænder løber i vand lige nu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *