Sådan skaber du et netværk i en ny by – erfaringer fra en tilflytter

Det er faktisk fem år siden, denne sommer, at jeg flyttede til Odense. “Tiden er gået SÅ hurtigt”. Som flosklen går. Men det er nu sandt. Jeg forstår ikke, hvor de sidste fem er er blevet af. Alt det jeg ikke forstår, har vi dog ikke tid til at gennemgå i dette indlæg. I dette indlæg vil jeg give nogle råd til dig, der måske selv lige er flyttet til en ny by, eller som står overfor en flytning.

Jeg tænker nemlig, at I er en del derude, der flytter i øjeblikket pga. studiestart. Jeg flyttede selv grundet mit studie her i Odense. Dengang jeg startede på universitetet, var jeg faktisk tæt på at flytte til København i stedet. Mine overvejelser omkring studie kan du læse mere om her, og samtidig få en forklaring på, hvorfor det endte med at være i Odense, jeg slog mine folder.

Det er ikke altid lige nemt at flytte til et fremmed sted uden at kende nogen. De af jer, der har flyttet ved, hvilke følelser man sidder med i kroppen, når man kommer hjem fra studie, skole eller arbejde og ingen aftaler har, fordi man ikke kender en sjæl i byen. De tanker har jeg stadig, og du kan læse om nogle af dem i dette indlæg

I dag skal det dog ikke handle om, hvorfor du flytter til en ny by, men hvad du kan gøre for at få et netværk, når du er flyttet. Efter fem år i Odense kan jeg nu se tilbage på mine erfaringer, og give lidt videre af det jeg har lært. Jeg husker fra mig selv da jeg flyttede, at jeg følte mig meget ensom, og havde enormt svært ved at give slip på mit “gamle” liv på Sjælland.

Men det er altså et af de råd jeg giver videre nu. Prøv at give bare lidt slip. Jeg siger ikke, du skal droppe hele din vennekreds, din kæreste og din familie! Men giv dig selv rum til at være til stede, hvor du er nu. Ikke hvor du var. Jeg havde en tendens, i den første periode, hvor jeg var flyttet, at jeg stadig holdt meget fast i min “fortid”. Du skal ikke cutte kontakten til alle du kender “hjemmefra”, men du skal være åben overfor nye mennesker. For dine venner hjemmefra er der ikke på samme måde mere. I hvert fald ikke rent fysisk. Jeg var meget heldig, at jeg i en periode havde en veninde hjemmefra, der også flyttede til Odense. Hende tilbragte jeg meget tid med, og det var skønt. Men da hun flyttede tilbage til Sjælland stod jeg i den samme situation igen – at jeg følte mig ensom, og havde svært ved at komme ud af døren, fordi jeg ikke kendte nogen herboende. Så det kan godt bide én lidt i røven.

Se situationen som noget permanent. Det kan være svært at få et nyt netværk, hvis du alligevel længes tilbage og hele tiden sammenligner din nye by eller skole, med hvad du kender hjemmefra. Lad være med at planlægge, at du skal flytte “hjem” ligeså snart dit job eller skole er færdig. Prøv at etablere dig, og lær folk omkring dig at kende. Det giver en meget bedre og mere hjemlig følelse. Tro mig! Er du flyttet i lejlighed eller værelse så indret på livet løs, og hæng billeder på væggene. Gør dit hjem hyggeligt, og se det ikke som et midlertidigt bo. For så ender det med at være netop dét. På den måde vil du altid føle dig fraværende og disconnected. Det er synd og skam, for jeg er sikker på, at der er mange skønne mennesker omkring dig, der kun venter på, at du byder på en kop kaffe!

Det kan også være en rigtig god ide at være proaktiv i hele dette “nyt netværkprojekt”. Kender du ikke de folk du går på hold, i klasse eller arbejder sammen med? Så lær dem at kende! Gør noget aktivt selv for at opbygge et netværk. Spørg kollegaerne eller studievennerne om I ikke skal tage en kop kaffe eller gå en tur. Jeg vil vædde med, at de alle vil sige ja tak!
Noget helt andet er, hvis du ikke føler, at de mennesker du er sammen med til daglig “er dig”. Jeg følte f.eks. ikke selv, at de mennesker, der gik på min bachelor “var mig”. Jeg er sikker på, at de var skønne mennesker! Jeg følte bare ikke, at vi havde så meget til fælles udover studiet. Personlighederne passede ikke rigtig sammen. Og du skal ikke tvinge dig selv ud i socialt samvær, hvis det ikke siger dig noget! Men det er ikke kun de mennesker du omgiver dig med til daglig, som du kan være proaktive overfor.

Jeg meldte mig selv ind i en forening, (hvor jeg nu underviser selv), og her fik jeg udvidet mit netværk enormt! Jeg har lært en masse skønne mennesker at kende, som bestemt har medvirket til, at jeg har valgt at blive bosiddende i Odense og få et job her i byen. Derfor; hvis du har den mindste interesse for noget, så find ud af om der foregår noget du kan melde dig til i den by du er flyttet til. Måske du spiller musik? Så opsøg nogle øvelokaleforeninger. Måske du har hund? Så opsøg en hundeforening (og JO, de findes). Måske du kan lide krybdyr? Prøv at find et sted, hvor du kan lære mere om det. Er du kreativ med dine hænder? Så undersøg, om der ikke findes nogle værksteder eller kurser du kan melde dig på. Kort sagt; har du en interesse, så dyrk den. Find nogle ligesindede. Den virker hver gang.

Meld dig ind i festudvalget på dit studie, eller foreslå en kageordning (eller frugtordning for de politisk korrekte..) på kontoret. Sæt dig selv i spotlightet. Jeg lover, at du ikke kommer til at stå der alene!

Samtidig skal du prøve at være open minded, og møde alle mennesker med et åbent sind. Det kan godt være, at deres tøjstil måske ikke lige er dig, men det kan være, I deler interesse for gamle, australske postkort fra før 1948. Men det kommer du aldrig til at finde ud af, fordi du på forhånd har afskrevet personen.

Generelt handler det om at komme ud af sin eremitkrebsetilstand. Kom ud af din skal og opsøg selv de mennesker, du måske kunne finde interessant. Heck! Skriv til mig, hvis du vil drikke en kop kaffe!

Eller bliv blogger 😉 Det giver også en masse nye bekendtskaber, som netop besidder samme interesse som dig selv. Og det er altid en fordel at kunne mødes og tage billeder sammen!

2 replies
 1. Rikke Simonsen
  Rikke Simonsen says:

  Et virkelig godt indlæg! Jeg kan nikke genkendende til SÅ meget af det.
  Jeg flyttede også selv til Odense for 2 år siden for at studere, og jeg kendte heller ikke en sjæl. Det første 1,5 år prøvede jeg virkelig at skaffe mig et netværk, møde nye mennesker osv. osv. – men jeg følte mig stadig åh så ensom. Jeg endte faktisk med at skrive et blogindlæg om det på min blog (som ellers ikke er så personlig), hvor jeg ytrede mine tanker omkring ensomheden. Dét hjalp SÅ meget – jeg fik pludselig et par aftaler med folk i Odense, og på et halvt år er det hele bare blevet så meget bedre! 🙂

  Derudover vil jeg da meget gerne drikke en kop kaffe (eller te 😉 ) med dig en dag, hvis du skulle få lyst? 😀

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Åh ja ensomheden den kan hjemsøge en i lang tid.. Jeg føler det stadig nogle gange når alle jeg kender er optaget 🙂

   Og ja for pokker! Det er også altid godt at udvide bloggernetværket her i Odense 😉

   Klem

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *