Hvordan du vælger ét ord, der skal definere dit 2017 (+ mit eget ord)

Er nytårsforsætter passé?

Vidste du, at nytårsforsætter er yt? Nej? Jamen det kan jeg da så fortælle dig i dag. For nytårsforsætter som vi kender dem, a’la ”jeg vil tabe 5 kg”, ”jeg vil løbe tre gange om ugen”, ”jeg vil stå tidligt op i weekenden” (ej okay, den sidste var en joke! Det er der jo ingen, der kan mene alvorligt som et nytårsforsæt), de er efterhånden ved at blive outdatet. I hvert fald, hvis jeg skal følge min online og meget videnskabelig understøttet research jeg har foretaget mig de seneste par uger.

Jeg har nemlig observeret en tendens, hvor flere og flere proklamerer, at de dropper de klassiske, og helt ærlig ofte ret idealistiske, nytårsforsætter. Og det med god grund. For de nytårsforsætter har det altså med at skuffe. Forstå mig ret; selve forsætterne skuffer muligvis ikke. Men vores eksekvering af disse har det med at følge en meget nedadgående kurve i forhold til aktiviteten. Måske du starter med at løbe tre gange om uge i det nye år. Men efter tre uger, så er det som om, at de tre ugentlige løbeture bliver nedgraderet til to. For tre var i grunden lidt vel rigeligt. To er nok. Indtil vi når medio februar, (hvis så lang tid), hvor du faktisk næsten har glemt, hvor mange gange du havde aftalt med dig selv, og formentlig hele din online vennekreds på Facebook, at du skulle løbe om ugen. Var det tre? Var det to? Skulle du overhovedet løbe HVER uge?

Jeg ser heller ikke mig selv fri for manglende eksekvering af nytårsforsætter. Jeg proklamerede også sidste år, at jeg så mig fri for de almene floskler omkring nytårsforsætter. Dette netop grunden den ofte manglende udførsel af dem. I stedet valgte jeg at hele januar skulle stå i sundhedens tegn via mit fokus ”Clean January” . Dette fungerede rigtig fint for mig, og det at have et fokuspunkt for måneden viste sig at give noget mere positivt afkast end de normale nytårsforsætter. Jeg havde dog alligevel gjort mig nogle tanker omkring de klassiske nytårsforsætter, og jeg havde da også nedfældet nogle, måske lidt mere abstrakte, i dette indlæg.

Vælg ét ord som guideline for dit 2017

Men for at vende tilbage til min research og dennes resultater. Jeg ser flere og flere, der i stedet for nytårsforsætter vælger, at deres år bliver guidet af én ting.

Nemlig et ord. Ét ord, der skal definere og guide dem igennem deres år. Dette ord bliver altså grundlaget for, hvordan de håndterer livet i det år. Dette gør sig gældende i alle aspekter af livet. Om det er så på arbejde, med hensyn til familie, træning, relationer til andre mennesker eller personlig udvikling, så vil dette ene ord være guideline for, hvordan de håndterer omstændighederne.

Denne måde at guide sig selv igennem et år på, synes jeg er meget tiltrækkende. Det at vælge ét ord, der skal guide mig igennem 2017 giver mig en følelse af at have en base og et udgangspunkt for, hvordan jeg skal håndtere større og mindre aspekter af mit liv i forskellige situationer og scener. Som sagt kan det være på arbejde, med min familie, min generelle sundhed, min personlige udvikling, mine interesser, min måde at agerer overfor andre mennesker på, min måde at behandle mig selv på.

Lyder det lidt langhåret? Det syntes jeg i hvert fald det gjorde, da jeg læste omkring det at vælge ét ord, der skal guide én igennem året. Men jo mere jeg smagte på konceptet og rammerne for det, jo mere lun blev jeg på det. Præcis som første gang jeg smagte Gin og Tonic. Smagen skulle lige ramme de rigtige smagsløg før jeg blev overbevist. Men da det først skete, så blev G&T en sikker vinder i mit drinksrepertoire. Det er jeg sikker på, at dette koncept med ét guidende ord for ordet også vil blive det.

Sådan finder du dit ord for 2017

Men hvordan finder du et ord, der skal guide dig igennem hele året? Det kan du gøre på forskellige måder. Den måde jeg har benyttet mig af, er at følge den guide, som du ser i dette indlæg. Den kan du downloade lige her, så du kan printe den ud, og selv udfylde den.

Selvom det måske kan føles omstændigt at gennemgå en proces ved at udfylde denne guide, så er det en virkelig god proces for dig at opleve. Det var det i hvert fald for mig. Det at sætte nogle konkrete ord på ens følelser omkring forskellige faktorer og aspekter i ens liv, tror jeg er utroligt sundt for en. Det giver samtidig nogle nedfældede tanker, som du kan tage frem igen senere og huske dig selv på. Jeg tror, at det virker meget mere produktivt i stedet for kun at tænke over nogle mål, men ikke arbejde målrettet efter dem fordi vi måske har en tendens til at glemme dem i hverdagen.

Det samme gør sig måske gældende for netop klassiske nytårsforsætter; at de ofte bliver glemt i hverdagen. Men ved at gennemgå processen og sætte nogle konkrete ord på dine følelser og derved finde ét ord, der skal guide dig igennem året, opnår du ét konkret mål som du kan relatere til hver eneste dag.

Så udfyld dette ark for at finde dit ord. Du kan downloade det lige her. Du behøver ikke beslutte dig for et ord med det samme, men prøv at finde frem til et eller to ord, og brug nogle dage på et summe over og smage på ordet. Det skal føles rigtigt.

Mit ord for 2017

Nu er du sikkert nysgerrig? For hvad er mit ord så for 2017? For at finde mit eget ord, der skal guide mig igennem 2017 har jeg selv gennemgået processen ved at sætte ord på de følelser jeg har omkring forskellige områder i mit liv, og hvad jeg godt vil opnå i 2017. Jeg har brugt nogle dage på at beslutte mig for mit ord, der skal guide mig igennem alle aspekter af mit liv i 2017, og ordet jeg er landet på er ’courage’. På dansk vil ordet oversættes til ’mod’, men det ”smager” bedre på min tunge (og lyder bedre i mit hoved) på engelsk. Det er måske fordi jeg er influeret af min tid som bachelorstuderende på engelsk, men det kan også være fordi, det bare lyder og ser bedre ud for mig end den danske udgave.

Uanset hvad, så er courage det ord, jeg vil lade mig guide af igennem 2017. Jeg skal altså være være modig og jeg skal turde at springe ud i tingene. Jeg skal turde at presse mig selv. Jeg skal være modig.

Jeg kan mærke allerede nu, at jeg tager mine beslutninger på grundlag af dette ord. Det er virkelig en fed følelse i kroppen, og det gør det faktisk nemmere at håndtere dilemmaer og udfordringer, fordi jeg har en form for guideline at følge. Samtidig er ordet noget der gør, at jeg udfordrer mig selv. Både hvad angår min dagligdag hos Kansas City, bloggen og i min personlige udvikling.

Jeg glæder mig til at prøve dette koncept i år, og jeg er sikker på, at det vil være en sund ting for mig gøre.

Kunne du finde på at finde er ord for året og lade dig guide af? Og hvilket ord skulle det så være? Del endelig i kommentarfeltet. Det ville være ret spændende for mig at høre, om det er noget nogen af jer allerede kender konceptet og dyrker det, eller vil prøve det af i år.

7 replies
 1. Lisbeth
  Lisbeth says:

  Årh, det er virkelig et godt ord! Jeg kan nærmest mærke motivationen flyde igennem det, og den energi det giver på det nye år. Godt valgt, I tell ya! Jeg lyttede til Emma Martinys podcast om det selvsamme emne den anden morgen, og begyndte med det samme at summe over, hvad mit ord kunne være. Jeg forsøgte at føle efter, hvad jeg ønsker for det kommende år, og koge det ned til det ene ord. Svært! Indtil videre er jeg landet på “kvalitet”. Som i “kvalitet frem for kvantitet”. Det betyder for mig, at skrue ned for antallet af ting jeg gerne vil nå, og i stedet skrue op for kvaliteten af de ting, jeg rent faktisk gør. Det tror jeg helt sikkert vil kunne guide mig godt igennem 2017 med hensyn til både studie, job, blog og alt det andet 🙂

  Knus
  // http://www.moonlitmadness.dk

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Åhr tak Lisbeth!

   Hun var også én af dem, jeg har læst det hos. Skide genialt altså. Så researchede jeg lidt om det, og det er en stor ting i f.eks. USA det her med at vælge et ord, i stedet for de klasiske slå-mig-selv-i-hovedet fortsætter.

   Jeg synes også, at kvalitet er et virkelig godt år at vælge! Det er helt sikkert en god guideline for alle aspekter af livet. At vælge kvalitet og det gode i livet. Det håber jeg, du får nogle gode oplevelser med søde Lisbeth!

   Klem J

   Reply
 2. Line
  Line says:

  Spændende indlæg. Og sjovt ord du lander på. Jeg har lige siden vi flyttede væk fra trygge Odense haft ordet “modig” i baghovedet og med i mine “det vil jeg i … måned”. Det har virkelig hjulpet mig ofte at have det ord bøjet i neon (inde i mit hoved, ik’? Har ikke et stort neon-skilt med det stående…). Jeg tror, det ord skal fortsætte med mig her i 2017. Sammen med ordet selvværd – forstået som at huske på og agere efter min mavefornemmelse og at værdsætte sig selv.

  /Line

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Ih et stort neonskilt på væggen med årets ord havde nok ellers været en ret vild og sej ide! Mon man kan få det custome et sted i DK? Det må jeg undersøge.

   Men ‘modig’ er da et vildt godt ord for dig at have haft med i bagagen vestover! Det har også hjulpet mig meget allerede nu i givne situationer.

   Selvværd som ord at følge er da også vildt godt! Det skal jeg lige have i baghovedet.

   Klem J

   Reply
 3. Rikke Simonsen
  Rikke Simonsen says:

  Det lyder som et rigtig interessant koncept – og hvor er det bare et godt ord, du har valgt!

  Jeg ved ikke helt, hvad mit ord skulle være dog. ‘Accept’ måske? Lære at acceptere ting, situationer, forhold osv. og lære at sige ‘pyt’, hvis der intet kan gøres ved det. Selvaccept. Accept af mange forskellige ting. Det er måske faktisk mit ord.

  Reply
  • Jeanette
   Jeanette says:

   Tusind tak Rikke!

   Har du prøvet at udfylde arket? Den proces hjalp virkelig mig meget med udvælgelsen. Selvom det lyder som om, du har besluttet dig 😉 Accept er også et virkelig godt ord! At vi skal acceptere de omgivelser og tilstande livet byder os. Nogle gange kan jeg i hvert fald godt bruge alt for mange ressourcer på ting, som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved. I stedet for bare at acceptere dem.

   Klem J

   Reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] jeg har besluttet mig for, at i år skal jeg være modig. At jeg skal turde gøre ting. Komme ud af min komfortzone. Men hvad gør jeg, når jeg slet ikke […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *