HJEMMELAVEDE FLØDEBOLLER//HOW TO!

IMG_8068


Ret tit når jeg er hjemme hos mine forældre, så skal der laves flødeboller. Jeg ved ikke hvorfor, at denne tradition er blevet til. Ud over at både min mor og jeg elsker at stå i køkkenet når det drejer sig om søde sager. Mad er vi ikke helt så vilde med. Altså vi spiser det gerne! Men det der med at lave det. Der er mine kompetencer ikke så stærke. Selvom jeg virkelig gør et forsøg på at blive bedre! Anyhoodles, så handler det i dag om hjemmelavede flødeboller. Det er faktisk ret ligetil med en sådan omgang. Så længe man følger opskriften til punkt og prikke. Der er ikke noget, der hedder “på gefühlen” når det drejer sig om tilblivelsen af søde sager. Følg opskriften, og du er home safe. Vi har efterhånden afprøvet en del opskrifter, og her kommer en hjemmestrikket opskrift med tips undervejs til de bedste flødeboller!


CA. 30 HJEMMELAVEDE FLØDEBOLLER 

Hvad du skal bruge:
Bunde:
Ca. 300 gram marciapan (her er brugt en økologisk, der var på tilbud i Brugsen!)
Skum:
150 gram æggehvide (vi brugte en økologisk på flaske)
300 gram sukker
1 deciliter helt almindeligt vand
Sprøjtepose+dyse
Overtræk:
Chokolade og evt. pynt

HOW TO

Bunde
Bag dine bunde i varmluft ved ca. 170 grader i 6 minutter. De skal være LET gyldne. Hvis de bliver for mørke, så bliver de alt for hårde at tygge i. Du skal synes, at de er for bløde når du tager dem ud af ovnen. De sætter sig.

Tip: Vi har efter afprøvning af flere forskellige metoder, fundet ud af, at den bedste måde at lave bunde på, er at rulle marcipanen ud, og derefter bruge en form til udstikning af bunde.  Du får ca. 30 bunde ud af 300 gram marcipan. Antal er selvfølgelig afhængig af, hvor tykke du laver dine bunde. (Se billede 1-3.)

Tip: Hvis du bruger en kagerulle af træ, eller andet materiale, hvor marcipanen hænger fast, så vikl husholdningsfilm rundt om rullen. Rul også marcipanen ud på bagepapir. (Vi klistrede bagepapir fast på bordet, så det ikke skøjter rundt). På denne måde undgår du marcipan, der klistrer fast. Derudover er det en rigtig god ide lige at sprede lidt flormelis ud på bordet, når du ruller marcipanen ud.

Skum
Vi pisker vores æggehvider i en bagemaskine. (Billede 5). Der kan det stå og passe sig selv. Hvis du bruger en håndpisker (og det har jeg også gjort, og det fungerer ligeså fint!), så skal du måske lige have lidt hjælp til denne del. Du skal piske æggehviderne indtil de er luftige, men endnu ikke er blevet til skum. Samtidig sætter du sukkeret og vandet over et blus på den højeste indstilling (billede 4). Hvis du har et (bolsje)termometer, kan du bruge det nu. Den smeltede sukkermasse skal nemlig være 121 grader.

Tip: Hvis du ikke har et termometer, så er en god regel at massen skal koge i ca. 2 minutter. Den må gerne være let gylden, men heller ikke mere.

Tip: Du må IKKE røre i sukkermassen! Meget vigtigt! Du skal bare hælde sukker i gryden, overhælde med vand og lade det stå indtil det koger.

Når sukkermassen koger, så skal det hældes langsomt ned i den luftige æggehvide, IMENS du pisker. (Billede 6-7). Det er her, at det er en god ide at være to, hvis du bruger en håndpisker. Så kan den ene piske (altså i æggehviderne!), og den anden kan hælde sukkermassen i.
Det piskes derefter i 15 minutter indtil det er fast. (Billede 8-9).

Hvis du vil tilsætte smag/farve til din skum, så kan du gøre det imens du pisker hele massen. Hvis du vil bruge forskellige smage/farver, kan du vente indtil du har pisket i 15 min for derefter at dele massen, og vende smag/farve i de forskelige portioner. (Billede 10-11).

Nu skal du starte på din chokoladesmeltning. Vi bruger en chokoladesmelter, men du kan ligeså snildt bruge et vandbad. For at få det helt rigtige knæk og fine kulør på chokoladen, skal du i gang med chokoladetemperering. Det er ikke for små børn. For dælen det er svært. Det er klart den største udfordring ved flødebollelavning. Imens du venter på, at din chokolade smelter og opnår den rette temperatur….

SÅ er du parat til at samle dine flødeboller! Find sprøjteposen frem og i med skummet! Så gælder det bare om at finde en “skum”-teknik, så dine flødeboller bliver lige som du vil have dem. På med skummet på dine bunde. Så må vi håbe, at skum og bundeantal passer sammen hæh! (Billede 12).

Nu står dine flødeboller parate til spisning. Næsten. For nu skulle chokoladen gerne være parat til at færdiggøre dine flødeboller. Her findes også forskellige teknikker.
Vi sætter flødebollerne på en rist, med bagepapir og en bageplade under. Så kan vi hælde chokoladen over hver enkelt flødebolle. Når alle flødebollerne er overtrukket med chokolade, og de er dryppet af, skal flødebollerne flyttes (evt. med en palet), over på et stykke bagepapir, for at køle af.

Du må IKKE sætte dine flødeboller i køleskabet, men stil dem et køligt sted.

Tip: Hvis du ikke har en rist til chokoladeovertrækning, kan du med fordel afprøve teknikken, hvor du “dypper” flødebollerne i skålen med chokolade, eller forsigtigt pensler dem.

Så skulle dine flødeboller gerne være lige til at sætte tænderne i! Mums!

God fornøjelse!

IMG_8001Billede 1 – udrulning og udstikning af bunde

IMG_8003

Billede 2IMG_8006 Billede 3IMG_8007Billede 4 – sukker og vand.
IMG_8009 Billede 5 – æggehvider piskesIMG_8024 Billede 6 – sukkermase hældes i æggehviderIMG_8026 Billede 7 – der skal piskes imens sukkermassen hældes i æggehviderneIMG_8033 Billede 8 – æggehvider og sukkermasse begynder at blive til skumIMG_8038 Billede 9 – skummet bliver mere og mere fastIMG_8040 Billede 10 – lyserødt hindbærskumIMG_8045 Billede 11 – i med sig i sprøjteposenIMG_8048Billede 12 – Næsten færdige flødeboller. Her med lakrids og hindbærsmag
IMG_8054 IMG_8058 IMG_8062Et voilà! Så har du hjemmelavede flødeboller. De koster mere, end hvis du køber den billige fra Netto. De tager bestemt længere tid at lave, end hvis du kører i Netto. De er heller ikke så ensartet som dem fra Netto. Men du har selv lavet dem! Du ved, hvad der er i dem, og smagen ER altså langt bedre end alle købe-flødeboller.

Nu vil jeg nyde en flødebolle uden at tænke på hverken kalorier eller den cheeseburger jeg spiste til aften! Rigtig god weekend derude, og hey; er der nogen, der har prøvet at fabrikere flødeboller derhjemme, som måske tør nu?

2 replies
    • Jeanette
      Jeanette says:

      Tak søde Julie! 🙂 Det er altså også nemmere, end det lige ser ud til. Og de smager bare lidt bedre når man selv har lavet dem 😉

      Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply to Jeanette Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *