ER SAMMENLIGNING GLÆDENS TYV

Sammenligning – godt eller skidt?

Åh ja. Kender vi det ikke alle sammen? Det der med at sammenligne os selv med andre mennesker omkring os? De er alle sammen så meget pænere, smukkere, klogere, mere organiseret, sødere og mere overskudsagtige end mig.

Jeg sammenligner i hvert fald. Eller det gjorde jeg. For jeg er heldigvis blevet klogere. Om det er fordi, jeg er blevet ældre og mere sikker på mig, eller om det er fordi jeg bare er blevet ligeglad ved jeg ikke.

Men det er i hvert fald en lettelse ikke længere at skulle være ”på vagt” og hele tiden sammenligne mig selv med andre mennesker. For det er though business at se på andres bedrifter og liv for kun at konstatere, at mit liv ikke på nogen måde kan sammenlignes.

Men det er måske der, tiøren er faldet for mig. For jeg kan ikke gå rundt og sammenligne mit liv med alle andres. Det giver ingen mening. Vi er alle så forskellige og unikke mennesker, at sammenligning er redundant. Det er overflødigt at sammenligne, for sammenligningen vil aldrig give et sandt billede. Det vil kun afspejle den illusion jeg går og bilder mig selv ind er sandheden. Præcis som jeg bilder mig selv ind, at hvis jeg vælger Cola light til min McD-menu så er det ikke nær så usundt.

Men det er en illusion. Selvom mit transfedtsyrehungrende hjerte nok har en anden mening.

Vi må ikke gå rundt og forestille os, at alle andre er meget bedre end os selv. At de er pænere, klogere, sjovere end os. For det gør intet godt for os, at vi bilder os selv de ting ind. Faktisk ER det spild af ressourcer sådan at gå, og sammenligne os med andre mennesker, for vi er alle sammen så forskellige. Vi har forskellige baggrunde og forudsætninger, der aldrig kan sammenlignes. Så hvorfor gør jeg det? Hvorfor sammenligner jeg mig selv med andre mennesker?

Hvad kan du lære af din sammenligning?

For det første så gør jeg det i langt mindre grad end tidligere. Simpelthen fordi jeg er nået til den erkendelse, at jeg spilder min tid på det. Mine sammenligninger bunder alligevel ikke ud i de store åbenbaringer om min egen formåen. Tværtimod efterlader de mig med selvtvivl, usikkerhed og et helt sikkert forvrænget selvbillede. Og til hvilken nytte? Ikke min egen i hvert fald, og jeg tvivler også, at det nytter nogen andre, at jeg går og sammenligner mig med dem.

For det andet så tror jeg faktisk, at en lille smule sammenligning kan være en positiv faktor i mit liv. Ikke på samme måde, som jeg bilder mig selv ind at Cola light er det vel? Men på den måde, at mit konkurrencegen bliver prikket lidt til, og jeg tænker, ”hvis HUN kan, så kan jeg også!”. Det betyder, at jeg ofte kommer ud over stepperne fordi jeg får optimisme fra tanken om, at hvis andre mennesker kan lykkes med deres projekter, så kan jeg også. Det er aldrig med misundelse eller jalousi i kroppen, når jeg får denne følelse. Det er mere en følelse af gå-på-mod, der rammer mig. Hvilket gør, at jeg på en sund og konstruktiv vis skubber til mine egne grænser. Hvilket er medvirkende til, at jeg udvikler mig, oplever mere og ser verden fra nye vinkler. Hvilket er noget jeg mener er enormt vigtigt som menneske – at jeg ikke står i stampe og ikke udvider og udvikler mit verdenssyn. Jeg elsker, at jeg er blevet langt mere reflekterende i løbet af, især, de sidste tre år.

Nogle gange får jeg også et tiltrængt spark i r*ven ved at kigge på især andre kvinder. Det giver mig både inspiration og mod at vide og se, at andre lykkes med deres forehavende, og jeg tænker, ”hvorfor skulle jeg så ikke kunne?”.

Her rammes jeg så ofte af tanker a’la, ”ehm fordi jeg ikke er så sej. Fordi jeg ikke dur til en dyt. Fordi jeg ikke kan finde ud af det”. Herefter tænker jeg dog lidt videre, og så beslutter jeg mig for at fjerne den negative retorik og undlader at høre ordet ikke. Når det er fjernet får sætningerne straks en noget mere positiv og stærk retorik, der giver mig en, måske optimistisk om end, opløftende stemning i kroppen.

Så alt i alt er sammenligning måske ikke kun en glædens tyv. Men det afhænger af, hvordan vi sammenligner os selv med andre mennesker, og hvordan vi reflekterer over denne sammenligning. For sammenligningen i sig selv er intet værd. Den er endda måske mere en tidsrøver en end glædens tyv.

Hvilke tanker har I omkring dette emne? Jeg ville elske at høre, hvordan I betragter det.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […]            Themsens har byens bedste gløgg. I selskab med byens bedste blogger-damer: Miss Jeanett og Lets Blog Some Shit […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *